BSc2: Workshop 2 - NURBS Modelleren 3D modelleren m.b.v. NURBS
Inleiding
Workshop 2 is een vervolg op workshop 1. Er wordt een aantal nieuwe aspecten met betrekking tot NURBS modelleren geïntroduceert en een aantal reeds behandelde onderwerpen, wordt verder verdiept. Daarnaast wordt het oplossen van (mogelijk) veel voorkomende problemen met NURBS behandeld. Tot slot zal er een introductie gegeven worden van het renderen met mental ray.
De student wordt bekend met het verfijnen van het model, door middel van van afrondingen etc.
Problemen oplossen
Het is bijna onvermijdelijkdat je op enig moment tegen een aantal problemen aanloopt tijdens het maken van een 3D model. In deze workshop zal dit onderwerp voor het eerst uitgebreid aan bod komen. Met een enige basiskennis, aangevuld met een systematische aanpak en logisch nadenken, leert de student om veel voorkomende problemen het hoofd te bieden.
Daarnaast zal er in het begin van de les een mogelijkheid zijn om vragen te stellen over het modelleren in NURBS. Ook is er een mogelijkheid om naar aanleiding van de AutoCAD avondles vragen te stellen die betrekking hebben op het tekenen of plotten met AutoCAD.
Renderen
We zullen een nieuw, glimmend materiaal introduceren. Dat samen met het renderen in mental ray tot realistische resultaten zal leiden. De mental ray uitleg zal zich focussen op de basis instellingen van deze render engine, voor meer en een uitgebreidere documentatie zie de toi-pedia. Daarnaast zal er ingegaan worden op eventuele problemen van het renderen van NURBS met mental ray
Voorbereiding volgende workshop
In de volgende workshop zullen we een presentatie poster gaan maken in Illustrator. Naast een render met mental ray, gaan we hier ook een AutoCAD detail in plaatsen. Derhalve is het belangrijk dat de student een detail heeft getekend in AutoCAD. Bij voorkeur is dit het detail wat ook gebruikt wordt voor de NURBS modelleer opdracht.
Dit detail mag een horizontale of verticale doorsnede zijn, en zal een detail niveau bevatten van 1:5. Het is niet nodig om tekst, dimensies en andere opmaak elementen te gebruiken, omdat deze in Illustrator aangebracht zullen worden.
Wel is het belangrijk om bij het tekenen van het detail rekening te houden met lijndiktes op basis van layer kleuren. Gebruik hiervoor het zwart-wit.ctb bestand. Voor meer informatie over het gebruik van color-tables, zie de toi-pedia, autocad basics.