BK3070: Opdracht
Inleiding
Het ontwerpproject Stad & Woningbouw in semester BSc3 betreft de transformatie van het Zuidgebied en Delft Instruments (behorend tot Spoorzone Delft) tot woongebied. Dit gebied zal ten gevolge van het ondergronds brengen van het spoor, een grote transformatie ondergaan. Voor BK3070 richten wij ons ook op dit gebied.
“De locatie wordt in het noorden begrensd door de Westlandseweg, in het oosten door de Engelsestraat en gedeeltelijk door de hellingbaan van het spoor, in het zuiden door de Jupiterstraat en in het westen door de Papsouwselaan. We gaan uit van het scenario voor de toekomst waarin het spoor, dat nu bovengronds en op een viaduct ligt, voor een groot deel naar onder de grond verplaatst wordt. Uit het huidige bestemmingsplan en het ontwerp van Busquets (zie Blackboard) is op te maken waar in de locatie het spoor onder- en bovengronds loopt en tevens welke gebouwen behouden zullen blijven.”
De opdracht bestaat uit een aantal onderdelen. Elk van deze onderdelen moet je inleveren en voldoende afsluiten om een voldoende eindresultaat te krijgen. De inlevermomenten liggen altijd voor de begeleidingen zodat het werk besproken kan worden. In producten staat precies beschreven wat er per begeleidingsmoment besproken wordt. Daarnaast is daar aangegeven welk lesmateriaal er hoort bij de opdracht.
Tutorials
Om bekend te raken met de software waar we dit semester mee gaan werken, Rhino & Grasshopper, is er de Getting started with grasshopper die je de basis aanleert. Hierbij doe je een aantal tutorials waarin een aantal veel voorkomende situaties worden uitgelegd. Deze tutorials lever je in en maken deel uit van de beoordeling. Tijdens de 1e begeleiding zal kort een aantal problemen worden behandeld.
Opdracht
- Bij de opdracht kun je kiezen uit vier onderwerpen; Elk van deze onderwerpen richt zich op een mogelijke toepassing van parametrisch ontwerpen. Je kunt dus iets kiezen wat bij jou interesses past.
- Het ontwerpen van een brug ter plaatse van de niet te bebouwen “dijk” aan de oostzijde van het plangebied. Hierbij kan je denken aan een project vergelijkbaar met bijvoorbeeld de brug in het museumpark in Rotterdam. De hoofdthema’s voor dit onderwerp zijn vorm en constructie
- Het aandragen van oplossingen voor de huidige parkeerproblematiek in Delft. Denk hierbij aan het onderzoeken en genereren van verschillende configuraties waarin je op zoek gaat naar efficiënte plaatsing van een bepaald aantal parkeervakken.
- Studies naar verschillende verkavelingen voor het plangebied. Je kan gaan kijken naar het parametrisch definiëren van verschillende typen verkavelingen en de resultaten hiervan (bijvoorbeeld oppervlakte). Een voorbeeld is om de zon te gebruiken als uitgangspunt en de verkaveling te optimaliseren zodat elke woning optimaal gebruik kan maken van de beschikbare zon.
- Het parametrisch definiëren van straatprofielen; waar is het straatprofiel van afhankelijk, hoeveel ruimte nemen de deelnemers in en waar plaats je welk profiel? Het resultaat hiervan kan vervolgens dienen als uitgangspunt voor het ontwerp van het bebouwd gebied.
Deze opdracht is individueel. Het werk wordt tijdens de begeleidingen besproken.
Producten
De opdracht is verdeeld in een aantal producten die voor de verschillende begeleidingen ingeleverd moeten worden. Op de inleverpagina staat precies beschreven wat je moet inleveren en wanneer de deadline is. Hieronder vind je een overzicht per begeleiding:
- Begeleiding week 2.1
Tijdens deze begeleiding worden de tutorials uit de Lesstof voor de eerste begeleiding besproken. Daarnaast wordt een begin gemaakt met brainstormen over mogelijke richtingen waarin je het parametrisch model later kan ontwikkelen. - Begeleiding week 2.3
Voor de tweede begeleiding heb je een eerste opzet gemaakt van het model. Dit bestaat uit een aantal onderdelen:- Een Plan Van Aanpak (PVA) waarin je beschrijft wat je wil gaan ontwerpen (een aantal schetsen), wat het is wat je wil gaan onderzoeken met je varianten (vb: vorm, aantal onderverdelingen, invloed van zon etc) en referentie beelden (dit kunnen allerlei beelden zijn, bijvoorbeeld van patronen, bestaande projecten etc). Dit PVA mag je gewoon met de hand maken en daarna inscannen.
- Een eerste begin van het grasshopper model waarin je de hoofdvorm van jou ontwerp maakt. Denk hierbij goed aan welke parameters er van belang zijn. Het is beter om er een paar goede te hebben dan alles met sliders aan te sturen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld relaties tussen hoogte en breedte.
- Begeleiding week 2.5
Voor deze begeleidingssessie lever je de producten die je tot nu toe hebt. Tijdens de begeleiding bespreken we de voortgang. - Begeleiding week 2.7
Tijdens deze laatste begeleiding wordt het eindproduct besproken. Hierbij kijken we naar het grasshopper model en de manier waarop jij het hebt ingezet om verschillende varianten te onderzoeken. Na deze begeleiding zal je docent het werk nogmaals bekijken en er een beoordeling voor geven.
Verslag BK3070Voor het vak bk3070 vragen we je een reflectieverslag te maken van het project dat je het afgelopen kwartaal gemaakt hebt. Wij vragen dit op de hierna beschreven wijze te structureren.
BeoordelingJe wordt beoordeeld op twee hoofdzaken: (a) inzicht en vaardigheid in het structureren en parametrisch modelleren van een ontwerpvraag; en (b) vaardigheden in parametrisch modelleren in grasshopper. Maw: hoe goed heb je grasshopper begrepen, en hoe steekt je plan van aanpak en reflectieverslag in elkaar.
Structuur verslag
- Plan van aanpak: Voeg als eerste pagina’s je plan van aanpak bij.
- Model: Uitleg van het model (grasshopper). Maak een plaatje van het model en leg het uit, of voeg commentaar toe aan het grasshopper model. (Wat is je input, wat is je output, en hoe werkt je model met de subonderdelen).
- Varianten: Minstens 3 varianten. Vermeld de relevante input waarden. (Waarom deze drie varianten? Wat verandert er, hoe parametrisch is het? Hoe veel verschillende mogelijkheden laat je model toe?) Maak een screenshot, render, make2d of save snapshot.
- Reflectie: Wat ging er mis (en hoe heb je dat opgelost?), wat ging er goed, wat heb je geleerd, wat doe je een volgende keer anders?
Verslag richtlijnen: minimaal 1/2 a4 tekst voor reflectie en varianten exclusief afbeeldingen. Totaal ca 3 pagina’s (PvA, Varianten, Reflectie).
Dit verslag lever je in met het rhino en het grasshopper model via infobase!
Je levert dit alles in VOOR je begeleiding in week 2.7. Tijdens de begeleiding zal het werk besproken worden. De docent zal dan aangeven of:
- het werk voldoende is (6 of hoger)
- het werk in onvoldoende (4 of lager)
- het werk kan gerepareerd worden (tussen 4 - 6)